Het is herfst! De dagen worden korter, de bossen lijken net schilderijtjes en we zitten meer binnen, waar het lekker warm en droog is. We bereiden ons, net als de dieren, voor op de winter. De zomer ligt achter ons; een activerende periode waarin we meer energie hadden en creatieve ideeën tot uiting mochten komen. En nu is het tijd om te vertragen, naar binnen te keren en op te ruimen. Om te reflecteren en te kijken naar wat goed voelt en wat we mogen loslaten, zoals negatieve overtuigingen en gedachten. Zie ze als blaadjes die van de bomen vallen en vervolgens een vruchtbare ondergrond vormen voor groei.
Waarom het zo moeilijk is om belemmerende overtuigingen los te laten
Een overtuiging is een ‘waarheid’ die we gaan geloven en kan onder andere ontstaan door je opvoeding, je karakter en je omgeving. Ze kunnen ook ontstaan wanneer we iets hebben meegemaakt. Dat kan een positieve ervaring zijn, maar het zijn vaak de negatieve ervaringen die het langst blijven hangen. Wanneer je zoiets naars vaker meemaakt (zoals gedumpt worden) kan de overtuiging van ‘ik ben niet goed genoeg voor een relatie’ zich al snel gaan nestelen in jouw lichaam en geest. Daarom zijn jonge kinderen vaak nog zo onbevangen en zorgeloos, die hebben namelijk nog niet zoveel ervaring met afwijzing. Wat ze wel snel leren is om gevaar te vermijden, zoals een hete ketel, en dit is nou precies waarom dat ‘alarmsysteem’ van ons zo belangrijk is. Het systeem ziet alleen niet het verschil tussen iets wat ons wel dient en wat niet.
Al die overtuigingen (zowel positieve als negatieve) vormen onze identiteit. Ze bepalen wie we zijn en hoe we reageren op situaties. Spiritueel leider Eckhart Tolle noemt de verzameling van alle negatieve overtuigingen in ‘De Kracht van het Nu’ ook wel het pijnlichaam. Dit kun je zien als een levend wezen dat er alles aan doet om te overleven. En dit is waarom het vaak zo moeilijk is om ze los te laten.
De meest voorkomende blokkerende overtuigingen
We hebben allemaal te maken met belemmerende overtuigingen, laat ik dat voorop stellen. Denk dus niet dat jij de enige bent, want reken er maar op dat die ‘zelfverzekerde’ collega zijn portie vervelende ervaringen ook heeft gehad (ook al beweert ie van niet). Hieronder geef ik je wat voorbeelden van 10 veel voorkomende overtuigingen die ons in de weg zitten:
1. Ik werk niet hard genoeg.
2. Ik ben niet goed genoeg.
3. Ik moet anders zijn dan de rest.
4. Ik haal niet genoeg uit het leven.
5. Ik mag geen fouten maken.
6. Ik ben niet succesvol.
7. Ik moet altijd beschikbaar zijn.
8. Ik moet door iedereen aardig gevonden worden.
9. Ik moet voor de ander zorgen.
10. Ik ben raar.
In welke overtuigingen herken jij jezelf? En hoe zou je leven eruit zien als je ze ombuigt naar positieve overtuigingen?
Waarom je ze mag loslaten
Denk eens terug aan jezelf als 1-jarige. Hoe kijk je naar jezelf? Heb je een oordeel over wie je toen was of wat je toen deed? En wat is er tot nu toe veranderd dat je nu dat oordeel nu wel hebt over jezelf? Precies, je hebt dingen meegemaakt en daaruit zijn negatieve overtuigingen ontstaan. Overtuigingen die niet waar zijn. Jij bent namelijk nog steeds dat kind: een en al liefde en goed zoals je bent.
Die blokkerende overtuigingen weerhouden je er dus van om te zijn wie je in wezen bent en dit is waarom het zo belangrijk is om ze om te buigen. Wanneer we ons gaan identificeren met deze negatieve overtuigingen kunnen we namelijk te maken krijgen met lastige emoties, zoals onzekerheid, irritatie, depressie, enzovoort. Het komt zelfs steeds meer voor dat ze een burn-out veroorzaken. Maar wanneer je ze positief maakt en kunt zijn wie je echt bent, ervaar je veel meer rust en ga je gelukkiger door het leven.
Drie tips om negatieve overtuigingen los te laten.
1. Word je bewust van je overtuigingen en emoties
Aangezien het pijnlichaam alleen kan overleven wanneer jij je er onbewust mee identificeert is de eerste stap om het los te laten: bewustzijn. Wanneer je je bewust wordt van je angst en de gedachten die daarbij horen doorbreek je jouw identificatie ermee. Het is dus heel belangrijk dat je het onder ogen ziet en ‘de pijn’ niet uit de weg gaat. Wat je kunt doen om je bewust te worden van je angstgedachten is om een week lang je gedachten op te schrijven. Beoordeel vervolgens hoe vaak je deze gedachten tegenkomt en ga na waar ze vandaan komen. Vaak is het iets uit het verleden en is het totaal niet relevant voor de situatie op dit moment.
2. Neem je gedachten niet meteen voor waar aan
Wanneer je je in een situatie bevindt waarin je overtuigd bent van iets negatiefs, volgt al snel een emotie zoals angst of irritatie. Vraag jezelf dan eens af of wat je denkt echt waar is. Kun je absoluut zeker weten dat dit waar is? Hoe reageer je op die gedachte? En wie zou je zijn zonder die gedachte? Deze vier vragen van Byron Katie lijken heel simpel, maar kunnen je een hoop stress besparen! Een voorbeeld: je baas geeft je al de hele week geen complimenten en je bent ervan overtuigd dat hij ontevreden is over je prestaties. Wanneer je dan bovenstaande vragen toepast kom je bij vraag 2 al snel uit op een ‘nee’. Je kunt namelijk niet zeker weten dat dit waar is. Probeer het maar eens en kijk wat het met je doet.
3. Buig negatieve overtuigingen om naar positieve
Maak een lijstje van alle negatieve overtuigingen die je hebt en maak een ander lijstje met hun opposites. Schrijf vervolgens per positieve overtuiging op waarom dit waar zou kunnen zijn. Een voorbeeld: ‘ik werk niet hard genoeg’ naar ‘ik werk hard genoeg’. Je zult zien dat je echt wat voorbeelden kunt noemen van waarom jij hard genoeg werkt. Oefen dit vervolgens regelmatig wanneer je weer in een situatie komt die een negatieve gedachte bij je oproept. Draai hem om en bedenk je daarom dit de waarheid is. Jouw waarheid!
En dan is er ruimte voor… groei!
Wanneer de herfstbladeren neerdalen en verteren vormen ze humus: een enorm vruchtbare basis voor de groei van o.a. paddenstoelen. En wist je dat schimmels zoals paddestoelen essentieel zijn voor ons bestaan? Goed, daar ga ik niet te ver op in, als je dit interessant vindt kijk dan eens de docu Fantastic Funghi. Het punt dat ik wil maken is dat er ontzettend veel gelijkenissen zijn tussen de natuur en de mens. Het is namelijk allemaal met elkaar verbonden. Wanneer de natuur loslaat, maakt het ruimte voor groei. En zo werkt het ook bij ons; wanneer we bereid zijn om afstand te doen van de overtuigingen die ons in de weg zitten, pas dan maak je ruimte voor persoonlijke groei.
Mijn laatste advies is: wees hierin niet te streng voor jezelf. Ga het niet forceren en neem er de tijd voor. Vertrouw op jouw proces en dat de dingen komen wanneer jij er klaar voor bent.
Meer tips om belemmerende overtuigingen los te laten?
Je kunt gerust contact met me opnemen of laat een reactie achter hieronder. Ik help je graag verder!
Dankjewel voor het delen Lieke! Heel fijn om dit te lezen en bewustwording te creëren over gedachten(patronen). Een veelvoorkomende valkuil om je gedachten meteen voor waar aan te nemen…
Mooi stukje, om te zien hoe we denken dat het zou moeten zijn. Nu bij het loslaten kunnen we begrijpen dat het goed is zoals het er uit ziet elke dag anders! Blij voor uitzicht je zelf te zijn! Dank je wel!💚💚💚